Kruimelvlaai

"Lekker makkelijk, gezond en zo op tafel!"

Dit recept is van

Kruimelvlaai

Benodigdheden

– 200 gram bloem
– 2 el suiker
– 2 el olijfolie
– 100 ml melk
– 5 gram instant gist
– 2 gram zout
– 1 eidooier
– 15 gram roomboter

Vulling
– 750 ml volle melk
– 3 el bloem
– 220 gram suiker
– 3 zakjes vanillesuiker
– 1 vanillestokje
– 6 eidooiers

Kruimeldeeg
– 110 gram suiker
– 100 gram koude roomboter
– 150 gram bloem
– Snuf zout
+ Poedersuiker, vlaaivorm 26 cm diameter, taartkartonnetje

Bereidingswijze

Deeg:
verwarm de melk totdat deze lauw aanvoelt en los de gist hier in op

Meng de bloem met het zout en maak in de bloem een kuiltje

Vul het kuiltje met alle andere ingrediënten voor het deeg, giet de melk met gist er langzaam in

Roer beetje bij beetje wat bloem door het midden totdat alles goed met elkaar vermengd is

Kneed het deeg tot een soepel deeg

Vorm een bal van het deeg en laat hem afgedekt 30 minuten rijzen op een warme en tochtvrije plek

Room:
breng 3/4e van de melk samen met de suiker, vanillesuiker en het merg van het vanillestokje aan de kook

Maak in een andere kom een papje van de eidooiers, bloem en de overige melk, roer goed totdat alle klontjes er uit zijn

Giet wat van de gekookte melk bij de eidooiers, roer goed en giet dan alles in de pan met de gekookte melk

Breng het mengsel al roerend aan de kook totdat er clubjes ontstaan, laat de room even indikken

Haal daarna van het vuur en dek af met plastic folie

Kruimeldeeg:
meng de bloem samen met de suiker en het zout door elkaar

Snijd de koude roomboter in blokjes en doe deze bij het bloemmengsel

Wrijf alles door elkaar totdat er een kruimelig deeg ontstaat, zorg ervoor dat alles goed vermengd is

Verwarm ondertussen de oven voor op 160 graden Celsius

Vet de vlaaivorm in met wat boter en bloem of bakspray

Rol het deeg uit tot een plak net iets groter dan de vlaaivorm

Bekleed de vlaaivorm met het deeg, druk goed aan en verwijder de randjes

Prik met de vork wat gaatjes in de bodem zodat de lucht tijdens het bakken kan ontsnappen

Vul de vorm met de bakkersroom net iets onder de rand en bedek het met de kruimels

Bak de vlaai in circa 25 minuten gaar, laat daarna even afkoelen in de vorm

Leg een groot bord op de bovenkant van de taart, keer de taart om zodat de bodem er uit valt, leg een taartkartonnetje op de onderkant en draai dan weer om, nu is de vlaai uit de vorm gehaald

Laat de taart helemaal afkoelen en laat hem daarna koud worden in de koelkast

Bestrooi de kruimelvlaai voor serveren met poedersuiker

Dit recept is van