Gezondheid
Eieren zijn voedingsbommenEen ei is gezond maar ook erg lekker.
Elke dag een ei, verantwoord en gezond
Eieren zijn een belangrijke bron van eiwitten en mineralen. Elke dag een ei draagt bij aan een evenwichtige voeding en is goed voor de lijn. Wie gevarieerd eet en bewust omgaat met verzadigde vetten, kan gerust een eitje meer eten. Heerlijk!
Een ei: vol vitamines en mineralen
Om gezond te blijven is het belangrijk dat je alle vitaminen en mineralen voldoende binnen krijgt. Dit kan door gevarieerd te eten en daar hoort een ei zeker bij. Een ei zit boordevol vitaminen zoals A,D,E, B12, foliumzuur (B11). Elke dag een ei levert al bijna de dagelijks vitamine D behoefte.
Een ei: goed voor je cholesterol
De eiwitten in een ei zijn goed voor de bloeddruk en het peil van de slechte cholesterol in je lichaam. De HDL cholesterol die door het eten van een ei in je bloed wordt aangemaakt is juist goed en veegt de aderen schoon van de slechte LDL cholesterol. HDL cholesterol maak je ook aan als je veel sport. Een verhoogd cholesterolgehalte komt onder andere door teveel verzadigde vetten en suikers.
Een ei is superfood van de bovenste plank.
Een ei: maak(t) je niet dik
Door de hoge verzadigingswaarde met relatief weinig calorieën -één gekookt ei bevat maar 80 kcal – heb je voor langere tijd een verzadigd gevoel. Eiwitten blijven lang in de maag waardoor je minder snel trek krijgt. Een ei past daarom prima in een dieet en is heel geschikt als tussendoortje of als start van de dag.
Een ei geeft spierkracht
Voor spieropbouw is meerdere keren per dag een portie eiwitrijk voedsel beter dan twee keer een grote portie. De gezondheid van oudere mensen kan enorm verbeteren door regelmatig kleine porties eiwitrijk voedsel te eten. Een ei is dus goed voor jong en zeker ook voor oud.
Gevarieerd eten belangrijk
Een gezond lichaam is het meest gebaat bij gevarieerde voeding. Eieren passen daar uitstekend bij. Je kunt ze koken, pocheren, bakken of verwerken in allerlei gerechten. Een ei is niet alleen lekker, een ei is betaalbaar en goed voor iedereen!


Kies (meer) eieren voor je geld
Al een flink aantal jaren geleden is men van die gedachte teruggekomen. Die hele eierenangst bleek een hardnekkig misverstand. Eieren blijken juist heel gezond te zijn en geen rol te spelen bij hart- en vaatziekten. Eieren zijn gezond voor iederéén!
Eieren zitten boordevol voedingsstoffen
Eieren zitten boordevol nuttige voedingsstoffen en er zit zelfs geen maximum aan het aantal eieren dat je per dag ‘mag’ eten. Dat geldt voor ons allemaal. Ziek of gezond. Dat is voor veel mensen even omschakelen. Ook voor mij. Tot voor kort wist ik niet beter dan dat je moest uitkijken met eieren. Net als dat ik dacht dat teveel vet eten ook geen goed idee was. Ik realiseer me dat ik vroeger als huisarts ook bezorgd was over vet en eieren.
Het kan lastig zijn om die oude ideeën los te laten. Zeker als anderen het steeds beter denken te weten. Of als je overal om je heen nog die oude adviezen tegenkomt. Zelfs andere artsen waarschuwen vaak nog voor vet of eieren, omdat ze niet anders weten.
Ik merk zelf dat ik gezonder word
Voor mijzelf is de beste leermeester altijd mijn eigen ervaring. Daarom begon ik zelf met koolhydraatarm eten. En was benieuwd na hoeveel tijd ik verschil zou merken. Nu, dat begon al na een paar dagen. Mijn bloeddruk daalde fraai en mijn hongergevoel verdween. Vroeger kreeg ik altijd honger van eten! Dat is dan ook aan mijn gewicht te zien….. Nu na ongeveer 8 weken ben ik bijna 7 kilo lichter en voel me een ander mens. Ik ben ook vrolijker en kan me beter concentreren. Dat komt goed uit, want er komen langzamerhand ook Texelaars op mijn koolhydraatarme pad, die daarover nu wel eens het naadje van de kous willen weten.
De laatste week stokte het afvallen een beetje, zonder dat ik wist waarom. In mijn enthousiasme was ik na de eerste 4 weken gewoon weer opnieuw in de startgids begonnen. Maar afgelopen week heb ik deel 2 ontdekt en warempel, er zit wel degelijk een logische vooruitgang en groei in die adviezen. Nu eet ik geen tussendoortjes meer. Wat heel goed kan, want ik voel me steeds goed verzadigd. Ik mis eigenlijk niets tussendoor. En in plaats van yoghurt bij het ontbijt, kies ik nu gebakken eieren of de eiercake. Ik ben blij dat eieren weer lekker mogen.
Trouwens, iets wat ik ook niet eerder wist: bruine eieren zijn niet gezonder of beter dan witte eieren. En zelfs rauwe eieren zijn tegenwoordig ‘veilig’ om te eten. Ik maak nu lekker zelf mayonaise volgens het recept uit de startgids. Zo zie je maar: je bent nooit te oud om te leren.
Blog van Hetty van Dijk huisarts uit Texel
