Kruimelvlaai
"Zo wordt elk feest extra speciaal!"Kruimelvlaai
Benodigdheden
– 200 gram bloem
– 2 el suiker
– 2 el olijfolie
– 100 ml melk
– 5 gram instant gist
– 2 gram zout
– 1 eidooier
– 15 gram roomboter
Vulling
– 750 ml volle melk
– 3 el bloem
– 220 gram suiker
– 3 zakjes vanillesuiker
– 1 vanillestokje
– 6 eidooiers
Kruimeldeeg
– 110 gram suiker
– 100 gram koude roomboter
– 150 gram bloem
– Snuf zout
+ Poedersuiker, vlaaivorm 26 cm diameter, taartkartonnetje
Bereidingswijze
Deeg:
verwarm de melk totdat deze lauw aanvoelt en los de gist hier in op
Meng de bloem met het zout en maak in de bloem een kuiltje
Vul het kuiltje met alle andere ingrediënten voor het deeg, giet de melk met gist er langzaam in
Roer beetje bij beetje wat bloem door het midden totdat alles goed met elkaar vermengd is
Kneed het deeg tot een soepel deeg
Vorm een bal van het deeg en laat hem afgedekt 30 minuten rijzen op een warme en tochtvrije plek
Room:
breng 3/4e van de melk samen met de suiker, vanillesuiker en het merg van het vanillestokje aan de kook
Maak in een andere kom een papje van de eidooiers, bloem en de overige melk, roer goed totdat alle klontjes er uit zijn
Giet wat van de gekookte melk bij de eidooiers, roer goed en giet dan alles in de pan met de gekookte melk
Breng het mengsel al roerend aan de kook totdat er clubjes ontstaan, laat de room even indikken
Haal daarna van het vuur en dek af met plastic folie
Kruimeldeeg:
meng de bloem samen met de suiker en het zout door elkaar
Snijd de koude roomboter in blokjes en doe deze bij het bloemmengsel
Wrijf alles door elkaar totdat er een kruimelig deeg ontstaat, zorg ervoor dat alles goed vermengd is
Verwarm ondertussen de oven voor op 160 graden Celsius
Vet de vlaaivorm in met wat boter en bloem of bakspray
Rol het deeg uit tot een plak net iets groter dan de vlaaivorm
Bekleed de vlaaivorm met het deeg, druk goed aan en verwijder de randjes
Prik met de vork wat gaatjes in de bodem zodat de lucht tijdens het bakken kan ontsnappen
Vul de vorm met de bakkersroom net iets onder de rand en bedek het met de kruimels
Bak de vlaai in circa 25 minuten gaar, laat daarna even afkoelen in de vorm
Leg een groot bord op de bovenkant van de taart, keer de taart om zodat de bodem er uit valt, leg een taartkartonnetje op de onderkant en draai dan weer om, nu is de vlaai uit de vorm gehaald
Laat de taart helemaal afkoelen en laat hem daarna koud worden in de koelkast
Bestrooi de kruimelvlaai voor serveren met poedersuiker

Dit recept is van